JABŁKA POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ. TO JAKIŚ SMACZNY OBŁĘD!

JABŁKA POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ. TO JAKIŚ SMACZNY OBŁĘD!

Deser musi być, przede wszystkim, szybki do zrobienia, bardzo prosty i nie wymagający wyjścia z domu po brakujące składniki. W mojej kuchni, zawsze są jabłka i płatki owsiane. Tym przepisem, częściowo zainspirowałam się z książki Lidla, zmieniłam kilka składników, aby wykorzystać to co mam w kuchennych szafkach. Jesteście gotowi?

Efekt finalny, wygląda tak

 

Lista składników:

• jedno naprawdę duże jabłko lub dwa mniejsze

• 1/2 szklanki płatki owsiane (błyskawiczne lub górskie)

• 1/2 soku z cytryny

• 2 łyżki miodu

• 4 łyżki oleju kokosowego

• 1/2 łyżeczki cynamonu

• 4 tab słodziku rozpuszczone w 1 łyżce stołowej gorącej wody (opcjonalnie, możesz pominąć)

 

A oto jak to zrobić:

1. Jabłko umyte, kroimy w kostkę  (ja pokroiłam ze skórką), obsypujemy je cynamonem. Pozostaw.

2. W tym czasie do blendera wrzucamy nasze płatki owsiane, sok z cytryny, miód, olej kokosowy, słodzik (opcjonalnie). Blendujemy by uzyskać jednolitą masę.

3. Użyłam papierowych torebek na muffinki i uzupełniłam je jabłkiem ( wyszło mi 5szt), do każdej „babeczki” nałożyłam kruszonkę owsianą.

4. Do nagrzanego pieca (bez termoobiegu) 180*C wsunęłam nasze „babeczki na 20minut. (doglądaj po 10min jak się pieczą, aby ich nie spalić)

5. Gotowe ! Daj im czas chwilkę by jabłko się ochłodziło. PALCE LIZAĆ.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *